Prädikater

 

Prädikater

For mange, at kvaliteten af en vin de vigtigste af de lovpligtige oplysninger om en vinetiket. I intet andet land har så mange forskellige niveauer af kvalitet som i Tyskland.

Følgende er de kvaliteter og kvalitetsklasser:

Kvalitetsvine fra bestemte dyrkningsområder (Q.B.A) er den største gruppe af tyske vine. Kvalitetsvine skal komme til 100% fra en af de 13 tyske vindyrkningsområder. For hver kvalitet vine, der defineres er forskelligt afhængig af sorten voksende region, lavere grænser for det naturlige alkoholindhold. Det mindste målvægt er afhængigt af området 50-72 grader Oechsle. Kvalitetsvine kan beriges samt bordvine (chaptalised). Tilsætning af sukker, før gæringen er begrænset ved lov. 24 gram /liter ekstra alkohol kan opstå som følge af chaptalisering

Vin er underlagt de højeste krav i form af druer, modenhed, harmoni og elegance. Disse vine bør ikke være tilsat sukker. Der er seks forskellige prædikater, igen med forskellige minimum skal vægte afhængig af sorten og voksende region. Her i det sydlige voksende områder er normalt mere krævende.

Den prædikater i stigende rækkefølge:

Kabinet: fine, lette vine fra modne druer med lavt alkoholindhold

Spätlese: moden, elegant vin med fin frugt, der høstes lidt senere

Auslese: fine vine fra modne druer, der er umodne bær frasorteres.

Beerenauslese: fuld, frugtagtig vine fra overmodne bær med ædel råddenskab, og botrytis svamp (botrytis) bidrager til kvaliteten, disse vine kan ikke høstes i hver årgang, men kan gemmes i årtier.

Trockenbeerenauslese: fra indtørrede som rosiner, bær med ædel råddenskab er Trockenbeerenauslese toppen af kvalitets pyramide, søde og sukkersøde, er det af ekstrem aldrende potentiale gennem mange årtier.

Eiswine: ud af druer, hvor den samme minimums vægt skal være opnået, som i en Beerenauslese og til at høste i frossen tilstand ved minus 7 grader og presses frosne, så er det kun frugtkoncentrat der er tilbage.

Enhver tysk vin skal deklareres med en af disse kvalitets-betegnelser.

Siden år 2000 kan årgangsvine også blive beskrevet med udtrykkene “Classic” og “Selection”.

Udtrykket “klassiske” signalerer, at det er en vin fra en klassisk druesort er typisk for området, der opfylder en opskalere kvaliteten, fyldig, stærk, aromatisk og tør smag. Den mindste skal vægten er 1% vol.. over det minimum, skal vægten af hver druesort, det totale alkoholindhold på mindst 12,0% vol.. (Undtagelse:. Moselle mindst 11,5% vol.). Den resterende sukker er max. 15 g / l.

Den øverste klasse af tørre tyske vine er kendetegnet ved termen “Selection” og “Erstes Gewächs” (Rheingau). Udvalgte steder, lav udbytte og håndplukket er garanter for den fremragende kvalitet af disse vine. De må ikke sælges tidligere end 1. September efterfølgende år.